فاطمه زهرا در محشر
انسان پس از مردن ممکن است هزاران سال بلکه میلیونها سال در عالم قبر (برزخ)بماند، ولی سرانجام دوباره زنده شده و برای پس دادن اعمالش، به عالم رستاخیز خواهد آمد.
در قرآن مجید آیات زیادی از سختی آن روز سخن به میان آورده و اضافه میکند که انسانها در همچو لحظاتی از ترس و وحشت، نزدیکترین افراد خویش را فراموش میکنند.
مادران باردار، از وحشت، بچههایشان را سقط مینمایند و زنان شیرده، از فرزندان شیرخوار غفلت میکنند، و کسان دیگر در حال مستی به سر میبرند، در حالی که مست نیستند، ولی عذاب خدا ترسناک است. (1) آری در آن روز زندهها میمیرند و همراه مردهها دوباره زنده میشوند و همگی به محشر میآیند..
حضرت فاطمه چگونه سر از قبر برمی دارد؟
حضرت فاطمه علیهاالسلام هر چند مقام برتری دارد، ولی او نیز همانند دیگران این مسیر را میپیماید و پس از عالم برزخ به محشر میآید و در پیشگاه خدا مقام او بر دیگران ثابت میشود...
علی علیهالسلام میفرمایند: روزی پیامبر خدا صلی اللَّه علیه و آله برای دیدار فاطمه علیهاالسلام به خانهی ما آمد، ولی دخترش را بسیار محزون دید. از او پرسید چرا این گونه غمگینی؟ در جواب گفت: پدر جان! به یاد عالم محشر افتادم که مردم در آن حال عریان خواهند بود. (ذکرت المحشر و وقوف الناس عراه...)
رسول گرامی فرمودند: نگران مباش، پس از آنکه من، علی و ابراهیم خلیل علیهالسلام سر از قبر برمیداریم آنگاه خداوند جبرئیل را با هفتاد هزار ملائکه به سراغ تو میفرستند، سپس اسرافیل در حالی که با سه پارچه زیبا از نور در اختیار دارد، کنار تو میآید و تو را از قبر بیرون مینماید، در حالی که بدنت پوشیده است...
آنگاه با عزت و احترام بینظیر هفتاد هزار ملائکه تسبیح گویان تو را وارد محشر میکنند و به همین تعداد حوریان بهشتی به استقبالت میآیند. در این هنگام مریم (دختر عمران)، خدیجه (دختر خویلد)، حوا (زن آدم)، آسیه، (دختر مزاحم) هر کدام با صفوف ملائکه اطراف تو را میگیرند و تو را بر روی منبری از نور مینشانند در این هنگام جبرئیل به حضور تو میرسد و میگوید: هر حاجتی داری بگو و تو میگویی: خدایا! حسن و حسینم را میخواهم.
در آن ساعت حسینت را میبینی که با بدن خون آلون به محشر میآید و از خدا میخواهد که قاتلان وی را به کیفر رساند، بلافاصله خداوند به خشم آمده و از خشم او ملائکه نیز به خشم آیند و شعلههای جهنم زبانه میکشد و قاتلان حسین و دشمنان او بر درون آتش افکنده میشوند.
ورود حضرت فاطمه به محشر
در احادیث معتبر از طریق عامه و خاصه آمده است که در روز رستاخیر حضرت فاطمه علیهاالسلام را به ناقهای از ناقههای بهشتی سوار میکنند و ملائکه اطراف او را میگیرند، جبرئیل از طرف راست، میکائیل از طرف چپ، امیرالمؤمنین پیشاپیش، امام حسن و امام حسین نیز از پشت سر او را همراهی میکنند، و با تمام عظمت و جلالت وی را به محشر میآورند، تا جایی که خلایق از دیدن او سرهای خود را پایین بیندازید و چشمهایتان را ببندید، تا فاطمه علیهاالسلام دختر رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله عبور کند». مردم محشر با شنیدن این پیام که از سوی عرش خدا صادر میگردد، همگی سرهای خود را پایین میاندازند و چشمهایشان را میبندند و فاطمه علیهاالسلام از روی پل صراط عبور میکند و در کنار بهشت قرار میگیرد... (یا معشر الخلائق! نکسوا رئوسکم و غضوا ابصارکم حتی تمر فاطمه علیهاالسلام بنت محمد علی الصراط، فتمر مع سبعین الف جاریه من الحور العین...) (1)
آری در روز قیامت نیز همهی چشمها لیاقت دیدن فاطمه علیهاالسلام را نخواهند داشت، فقط آنان که در این دنیا امتحان پس داده و لیاقت شیعه بودن را کسب کردهاند، مدال افتخار آن روز را از دست فاطمه علیهاالسلام دریافت میدارند...
حضرت فاطمه و پیراهن خونآلود امام حسین
فاطمه علیهاالسلام در پیشگاه خدا با قاتلان خود و فرزندانش محاجه خواهد کرد و آنان را در میان مردم محشر محکوم نموده و به عذاب دردناک الهی گرفتار خواهد نمود.
از روایات اسلامی استفاده میشود، نخستین پروندهای که در روز رستاخیر رسیدگی میشود، پروندهی محسن شهید (فاطمه) است، ولی آنچه دل فاطمه علیهاالسلام و شیعیان و محبان اهلبیت را بیشتر میسوزاند، خاطرهی جانسوز کربلا است، که در آن، امام حسین علیهالسلام را با یارانش به طور فجیع به شهادت رسانده و سرهایشان را از تنشان جدا نموده و زنان و دختران آنان را با تمامی بیرحمی اسیر کردند...
در احادیث آمده است که دختر گرامی پیامبر صلی اللَّه علیه و آله پیرهن خونآلود امام حسین علیهالسلام را در روز قیامت به دست گرفته و خواستار محاکمه و کیفر قاتلان او میگردد. (1)
از حضرت امام صادق علیهالسلام آمده است که فاطمه علیهاالسلام را در روز قیامت در قبهای از نور مینشانند. در این هنگام، امام حسین به محشر میآید، در حالی که سربریدهاش را به دست میگیرد. فاطمه علیهاالسلام از دیدن چنین حالی صیحه میکشد و میافتد و تمام پیامبران و خلایق دیگر، از دیدن چنین وضعی به گریه میافتند، سپس قاتلین امام حسین حاضر و محاکمه میگردند و آنگاه به کیفر شدیدی میرسند... (2)
و بالاخره در حدیث دیگری از طریق ابان بن عثمان از امام صادق علیهالسلام نقل شده: چون فاطمه علیهاالسلام به محشر آید، پیرهن خونآلود امام حسین علیهالسلام را به دست گرفته، عرض میکند: خدایا! این پیرهن خونآلود حسین من است و تو خود میدانی چه جنایاتی در مورد او مرتکب شدهاند. (3)
خطاب میرسد: یا فاطمه! تو در نزد من محبوبی هر چه میخواهی بگو. عرض میکند: الهی! انتقام خون حسین را بگیر.
در این حال آتش جهنم بر قاتلین امام حسین مسلط میگردد و با انواع عذاب به کیفر میرساند. (4)
نقش محبت حضرت فاطمه در محشر؟
از حضرت سلمان نقل شده که رسول خدا دربارهی محبت فاطمه فرمودند:
یا سلمان! من احب فاطمه بنتی فهو فی الجنه معی، و من ابغضها فهو فی النار. یا سلمان! حب فاطمه ینفع فی ماه من المواطن، ایسر ذالک المواطن الموت و القبر و المیزان و المحشر و الصراط و المحاسبه... یا سلمان! ویل لمن یظلمها و یظلم بعلها امیرالمؤمنین علیا، و ویل لمن یظلم ذریتها و شیعتها. (1)
ای سلمان! هر کس دخترم فاطمه را دوست بدارد، او در بهشت و کنار من خواهد بود و هر کس او را دشمن بدارد گرفتار آتش میشود.
سلمان! علاقهمندی به فاطمه در صد جا به درد میخورد: از جملهی آنها: هنگام مرگ، عالم برزخ، دریای میزان، عرصات محشر، پل صراط و محاسبهی اعمال.
سلمان! وای بر کسانی که به او ظلم کنند و وای بر آنان که به شوهر او جفا نمایند، حتی وای بر ستمگرانی که به فرزندان و شیعیان وی ستم کنند.
این حدیث میرساند که عشق و علاقه به فاطمه علیهاالسلام در عرصات محشر نیز نجاتدهنده است.
مقامات بهشتی حضرت زهرا و شیعیان ایشان
ابوجعفر طبری در کتاب بشارة المصطفی از همام ابیعلی نقل میکند که گفت به کعبالاحبار گفتم: نظر شما دربارهی شیعیان علی بن ابیطالب (ع) چیست؟
در پاسخ گفت: «ای همام! من صفات آنها را در قرآن یافتهام، آنها حزب خدا و انصار دین خدا و پیرو ولّی هدا، و بندگان خاص و بزرگوار خدا در میان خلق هستند، خداوند آنها را برای دین خود برگزیده، و برای بهشت خود آفریده است، آنها در فردوس اعلای بهشت در میان خیمه و اطاقهائی که از (دانههای شفّاف) مروارید و لؤلؤ برپا شده، سکونت میکنند، آنها در میان مقرّبان ابرار هستند و از نوشابهی دست نخورده سر بسته سیراب میشوند، این نوشابه از آب چشمهای است که «تسنیم» نام دارد، که به آنها اختصاص دارد، تسنیم چشمهای است که خداوند آن را به حضرت فاطمه دختر محمّد (ص) و همسر علی (ع) عطا فرموده است که منبع آن چشمه زیر ستونی قرار دارد که قبّهی آن ستون در خنکی و برودت مانند کافور، و در طعم مانند زنجبیل و در بو مانند مُشک است، سپس آب آن چشمه در جویها جریان مییابد، شیعیان و دوستان فاطمه (س) از آن میآشامند، و آن قُبّه دارای چهار ستون است، یک ستون آن از مروارید سفید است، که در زیر آن چشمهای بنام «طهور» قرار دارد، و یک ستون آن از زُمُرّد سبز است که در زیر آن دو چشمه پر فوران از شراب طهور و عسل قرار دارد، هر یک از آن چشمهها به سوی قسمت پائین بهشت جریان دارند، جز چشمهی «تسنیم» که در قسمت اعلای بهشت، روان است که خواص بهشتیان از آن میآشامند، و آن شیعیان و دوستان علی (ع) هستند، و این است تفسیر قول خدا که در قرآن میفرماید:
یُسْقَوْنَ مِنْ رَحِیق مَخْتُومٍ... عَیْناً یَشْرَبُ بِهَا الْمُقَرَّبُونَ.
: «آنها از شراب زلال دست نخوردهی سر بسته سیراب میشوند... همان چشمهای که مقرّبان از آن مینوشد (مطفّفین- 25- 28) پس این نعمت بر شیعیان گوارا باد.
سپس کعبالاحبار گفت: سوگند به خدا، شیعیان را دوست نمیدارد مگر کسانی که خداوند از آنها، عهد و میثاق گرفته است.
ابوجعفری طبری پس از نقل فوق، میگوید: سزاوار است که شیعیان، این حدیث را با آب طلا بنویسند، تا نقل بسیار شده و از نابودی، حفظ گردد، و به مفاد آن عمل کنند که موجب دستیابی به آنهمه درجات عالی بهشتی خواهد گردید، با توجّه به اینکه این روایت از اهل تسنّن نقل شده است که برای حجّت بودن، رساتر است (و از تهمت ساختگی شیعه بدور است) و صحّتش روشنتر میباشد.
پاسخ به سؤال سلمان
و نیز طبری در کتاب بشارة المصطفی از کتاب کنز نقل میکند که ابوذر گفت: سلمان و بلال حبشی را دیدم نزد پیامبر (ص) آمدند، ناگهان سلمان بروی قدم رسول خدا (ص) افتاد و بوسید، پیامبر (ص) او را از این کار کنار زد و به او فرمود: «ای سلمان، آن کاری را که عجمها برای شاهان خود انجام میدهند، نسبت به من انجام مده، من بندهای از بندگان خدا هستم، مانند بندگان میخورم و مینشینم»
سلمان عرض کرد: ای مولای من از تو میخواهم از فضائل فاطمه (س) در قیامت، به من خبر بدهی!
پیامبر (ص) با چهرهای خندان به او نگریست و فرمود: «سوگند به خدائی که جانم در دست قدرت او است، فاطمه (س) همان بانوئی است که در عرصهی محشر، سوار بر شتر عبور میکند که سرش (نمودی) از خشیت خدا است، و چشمانش از نور خدا میباشد، تا اینکه فرمود: جبرئیل در سمت راست آن شتر، و میکائیل در سمت چپ آن، و علی (ع) در پیشاپیش آن، و حسن و حسین (ع) در پشت سر آن حرکت میکنند، خداوند حافظ و نگهبان او است، تا از صحنهی محشر عبور کند در این هنگام ناگهان از جانب خدا ندا میرسد:
«ای همهی خلایق! چشمهای خود را فروخوابانید، و سرهای خود را پائین آورید، این فاطمه دختر پیامبر شما، همسر علی (ع) امام شما، مادر حسن و حسین (ع) است، پس از پل صراط عبور میکند در حالی که دو چادر شفّاف و سفید بر سر دارد.
وقتی که فاطمه (س) وارد بهشت میشود و به نعمتها و مواهبی که خداوند برای او آماده ساخته مینگرد، میگوید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ- اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی اَذْهَبَ عَنّا الْحُزْنَ اِنَّ رَبَّنا لَغَفُورٌ شَکُورٌ اَحَلَّنا دارَ الْمَقامَةِ مِنْ فَضْلِهِ، لایَمَسُّنا فِیها لُغُوبٌ.
: «بنام خداوند مهربان، حمد و سپاس خداوند را که: حزن و اندوه را از ما دور ساخت، البته خدای ما بخشنده و شکر پذیر است، آن خدائی که ما را در مقام عالی از عطای خود قرار داد که در آن هیچگونه رنج و ناگواری به ما نمیرسد».
رسول خدا (ص) فرمود: پس از آن خداوند به فاطمه (س) وحی میکند: «ای فاطمه! آنچه میخواهی از من مسئلت کن که به تو عطا میکنم و تو را خشنود سازم»
فاطمه (س) عرض میکند: خدایا تو امید منی، بلکه بالاتر از امید منی، از درگاه تو مسئلت میکنم که دوستان من و دوستان دودمان مرا در آتش دوزخ، عذاب نکنی.
خداوند به او وحی میکند: ای فاطمه! به عزّت و جلالم سوگند، دو هزار سال قبل از خلقت آسمانها و زمین، به خود سوگند یاد نمودهام که دوستان تو، و دوستان عترت تو را به آتش عذاب نکنم.